pondělí 14. listopadu 2016

Květovaná sukně

V dnešním příspěvku se vrátím k sukni, kterou jsem nosila skoro celé léto. V prodejně látek Mráz jsem mezi zbytky našla 1,6m jemné bavlny šíře 110cm s tímhle krásným vzorem. To bylo množství, které vyšlo tak akorát na půlkolovou sukni ke kolenům.

Jak jsem postupovala a co jsem všechno potřebovala:
- kus květované bílo modré látky
- látku na podšívku (bez podšívky se dá obejít, ale sukně s ní vypadá úpravněji a v případě mojí látky není průhledná;))
- krejčovský metr (nebo provázek a pravítko)
- ostré nůžky (ty na látku sjou ideální)
- kousek vlizelínu na podložení pásku (seženete v každé galanterii)
- křídu na textil (nebo něco jiného jako je sublimační fix nebo obačejná měkká tužka, když nebudete moc tlačit) 
- žehličku
- nit, jehlu 
- špendlíky a stehovací nit
- krátký skrytý zip
- šicí stroj (všechno urychlí ale není nezbytný)

 
Před jakýmkoliv šitím je důležité si látku vyprat a to tak jak budete prát hotový výrobek. Většina látek se totiž při prvním praní srazí (u bavlny až o 4% a to není málo).

Teď je potřeba vyrobit si střih, střiha na kruhové sukně není žádná vyšší dívčí a zvládnete ho jako nic. Změřte si obvod pasu nebo boků, podle toho kde chcete mít umístěný pásek sukně. A teď buď použijete vzoreček pro výpočet obvodu kruhu (o=2πr), abyste dostali poloměr, který označíme jako r1. Pak potřebujete ještě jeden poloměr který získáte tak, že k r1 přičtete délku plánované sukně. Označit ho můžete jako r2.

Existuje i řešení pro lenochy a zapřísáhlé nepřátele matematiky a to kalkulátor od  By Hand London, kde si jen zadáte parametry sukně jakou chcete šít a zbytek za vás udělá sám ;).

V další fázi si přeložte látku na polovinu a nakreslete dvě 1/4 kružnice. První bude mít jako poloměr r1, druhá se stejným středem r2. 

To samé uděláte i s látkou na podšívku, ale r2 nakreslete o něco kratší, aby vám při chůzi spodnička nevykukovala.

Teď přijde na řadu stříhání, stříhejte s přídavkem na švy asi 1,5cm.

Z toho co vám zbyde si ustřihněte budoucí pásek sukně na který pomocí žehličky přilepíte vlizelín, aby byl pevnější. (Na té mojí je rovný, ne do obloučku a tenký jen 2 cm, ustřihla jsem na něj pruh látky o šířce 4cm a délce obvodu boků +4cm na přídavky).

Co je potřeba udělat dál?

Sešít k sobě strany půlkruhu u vrchní sukně (nezapomeňte nechat kus volný na zip), rozžehlit šev a pak udělat to samé i u podšívky.
Přeložit pásek napůl a prošít ho. 
Přišít sukni i podšívku k pásku (jako jednu vrstvu) a všít zip.
Nedokončenou sukni si vyzoušet, abyste viděli jak krásně sedí a hlavně pro radost.


A pak přijde nudná část, kdy nejprve sukni pověsíte na ramínko a počkáte třeba den dva, než se látka "vyvěsí". A teď už zbývá jen zahnout dolní lem, prošít ho buď neviditelně v ruce u filmu (můj oblíbený postup) nebo rychle na stroji (tak jsem prošila lem spodničky). 


Nakonec sukni ještě jednou vyžehlete a mezi spodničku a vrchní sukni ve švu přišijte "můstek", který sukni s podšívkou propojí a přitom neomezuje pohyb ani jedné z nich.  



A to je všechno. Hodně štěstí u šití:). 




Žádné komentáře:

Okomentovat